click pe imagine pentru galerie

De un sfert de veac românii sărbătoresc Ziua Națională la 1 Decembrie. Este momentul în care inima fiecăruia dintre noi bate în ritmuri naționale, iar gândurile noastre se îndreaptă către eroii neamului. Aceștia au făurit România Mare cu sângele vărsat la Mărăști, Mărășești și Oituz.

Ca în fiecare an, elevii și profesorii Liceului Pedagogic marchează Ziua Națională, organizând activități, fie tradiționale, fie inedite cu scopul cultivării sentimentului patriotic, formării conștiinței naționale și, nu în ultimul rând, lărgirii orizontului cultural.

Am început joi, 26 noiembrie cu activitatea „Ce aș face eu pentru o Românie mai bună?” organizată de Consiliul școlar al elevilor și având ca mediatori pe doamnele profesoare Cătălina Melniciuc și Olivia Gornea.

click pe imagine pentru galerie

Cele două clase – a XI-a C și a XI-a H – s-au întrecut în a găsi soluții „reale” și „umane”pe care le-ar aplica în diferite ministere pentru a îmbunătăți activitatea acestora. Elevii au făcut față cu brio provocării, dând dovadă de interes în a găsi rezolvarea la problemele actuale ale României, venind cu idei care de care mai originale și eficiente.

Vineri dimineață, sub ochii atenți ai profesorilor de educație fizică și ai doamnei director Mirela-Ofelia Sănduleanu, cu mic cu mare, elevi de gimnaziu, liceu sau învățământ primar au sărbătorit Ziua Națională ținându-se de mâini într-o horă uriașă, tricoloră, menită să strângă prietenii laolaltă și să bucure inimile.

Roșu, galben și albastru sunt culorile pe care le-au purtat aceștia, înfășurând în jurul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” drapelul țării noastre într-o formă vie, umană ce se dorește a fi un manifest patriotic și o invitație la celebrarea împreună a bucuriei de a fi român.

Momentul s-a finalizat cu un uriaș tricolor format de elevii liceului în curtea școlii și de un recital de poezie eminesciană oferit de trupa de teatru Alter.

Cu titlul E scris pe tricolor unire, sub coordonarea profesorilor Jeni Boicu, Aurora-Simona Filip, Laurențiu Palade și Vasile Axinie, în Sala de Muzică a liceului, s-a desfășurat o altă activitate dedicată acestui eveniment.

click pe imagine pentru galerie

Începând cu ora 15 elevii din clasele a X-a F, a X-a G și a XI-a H au expus prezentări referitoare la contextul în care s-a realizat Marea Unire, modul de înfăptuire a acesteia și semnificația zilei de 1 Decembrie. De asemenea, ca un fapt inedit pentru acest an, elevii clasei a X-a G au prezentat un material cu titlul Zile naționale la români, ce cuprinde fotografii și imagini de la ceremoniile dedicate Zilei Naționale din secolul trecut. Mai apoi elevii claselor a IX-a F, a IX-a G și a IX-a H au susținut un recital de poezie, cântec popular și patriotic și încheiat cu Hora Unirii realizată de toți participanții pe holul liceului.

P. S.

PEDA SIMTE ROMÂNEȘTE!

Consiliul Școlar al Elevilor vă invită să luați parte la evenimentele ce se vor desfășura în Botoșani cu ocazia Zilei Naționale. Hai să reprezentăm mâine Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” într-un numar cât mai mare și să arătăm tuturor că Peda simte românește!

Sunteți așteptați cu toții mâine, 1 decembrie, la ora 10 (zece), în fața bisericii Uspenia din Centrul Vechi!

Mai multe detalii pe pagina de facebook dedicată evenimentului.