La catedra UNATC București,

la doar 25 de ani!

stiri.botosani.ro, 16-01-2010

Ionuț Sociu s-a născut la Botoșani, în 1982. A absolvit Liceul Pedagogic Nicolae Iorga și Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică București, specializarea Teatrologie.
Beneficiind de un „renume” artistic încă din anii liceului, în mare parte datorită fratelui său, poetul Dan Sociu, în și mai mare parte prin propria inteligență, Ionuț Sociu a știut de la început că drumul său duce spre teatru.
Festivalul Lyceum, pe scena căruia a urcat de mai multe ori, obținând numeroase premii de interpretare, i-a deschis ușa către lumea trepidantă, fascinantă, dar și plină de orgolii a teatrului.
Ionuț Sociu nu privea spectacolele Teatrului Mihai Eminescu din Botosani numai prin prisma spectatorului-elev, ci obișnuia să preschimbe viziunile, să caute sensuri pe care nu de puține ori le-a așternut pe foi de dictando, înmânându-le apoi, cu nedisimulat respect, oamenilor de teatru.
Ionuț Sociu scria și poezie. Frecventa cenaclul Clubart de la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde se întâlnea, săptămânal, cu un alt viitor actor al Botoșanilor, Andrei Roșu. Amândoi împrumutau temporar cuvinte, pe care apoi le risipeau în joacă pe scenă. Amândoi au trecut apoi granița dintre amatorism și profesionalism, devenind în câțiva ani, primul un reputat critic teatral, al doilea un talentat actor de teatru și film.
La UNATC, Ionuț Sociu a continuat parcursul ascendent. În 2007, la Gala absolvenților Facultății de Teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Ionuț obține Premiul pentru teatrologie, pentru lucrarea de licență „Tadeusz Kantor – Amintiţi-vă totul, uitaţi totul!” şi publicistica teatrală din reviste de cultură.
De altfel, Tadeus Kantor, pentru care face o adevarată pasiune a studiului, îi mai aduce un important premiu: Premiul I la Concursul de eseuri despre cultura și istoria poloneză, organizat de Institutul Cultural Polonez din București. Eseul lui Ionuț Sociu era consacrat, după cum aminteam, unuia dintre cei mai mari artiști ai Poloniei contemporane – Tadeusz Kantor.
După absolvirea facultății, Ionuț Sociu a activat în cadrul UNITER România, dar și la UNATC (Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică) București, ca preparator universitar. Nu în ultimul rând, ajunge să fie un foarte bun prozator și un excelent traducător, publicând în reviste importante din România.
În vara anului trecut, Ionuț Sociu a făcut parte din juriul de preselecție a pieselor pentru UNITER, pentru ca spre toamnă să întâmpine bucureștenii din pragul Librăriei Cărturești-Verona.
Ionuț Sociu are în față un viitor pe măsura talentului său. Depinde de el dacă va ocupa un loc în elita națională a Teatrului!