alias: Moritz (L’Incontournable)

lucian

monitorulbt.ro, 3-06-2009:

 

Lucian Băiceanu este elev în clasa a XII-a A la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”. În toţi anii de liceu a obţinut rezultate foarte bune în activitatea şcolară. Are în palmares două menţiuni la olimpiada naţională de pedagogie, participarea din acest an aducându-i şi un premiu pentru rigoare ştiinţifică. În clasa a X-a a participat la olimpiada naţională de limba şi literatura română, iar în clasa a XI-a a participat la un concurs pentru protecţia consumatorului unde a obţinut premiul I care i-a conferit dreptul de a participa la faza naţională a competiţiei. Este membru al grupului folcloric Hora „care a primit în acest an premiul I la olimpiada naţională de muzică. Din clasa a IX-a este implicat în activitatea trupei de teatru „Alter”, trupă care are în palmares numeroase premii. În clasa a IX-a a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună interpretare în rol principal masculin. Părinţii îl susţin în tot ceea ce face şi ştiu că nu se aşteaptă la surprize neplăcute din partea lui, deoarece totdeauna a dat dovadă de seriozitate şi responsabilitate. Este recunoscător profesorilor Marilena Mardare, Luminiţa Stoica, Viorica Corolea şi Laurenţiu Palade cu ajutorul cărora a reuşit să obţine rezultate deosebite în pregătirea sa.
Intenţionează să dea admitere fie la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării – jurnalism. Are în vedere şi Facultatea de Teatru. El a fost deja admis la facultatea de litere din cadrul Universităţii din Suceava şi la facultatea de pedagogie din cadrul Universităţii din Cluj, dar este decis să dea examen de admitere la SNSPA.LES INCONTOURNABLES – POVEȘTI ACTORICEȘTI CU TRUPA DE TEATRU A.S.F.I.
cunoaste-ma.eu, 3-12-2012


Însecolul I al erei noastre Seneca afirma: „ca o piesă de teatru, așa e viața: nu interesează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat”. Douăzeci de secole mai târziu, în spiritul aceleași idei, în 2010, în cadrul unei asociații culturale studențești, Asociația Studenților Francofoni din Iași, i-a naștere Trupa de Teatru A.S.F.I.
Conceptul acestei trupe a fost conturat încă din 2009, dar a prins o formă închegată și motivată artistic abia după un an, scopul ei fiind de a valorifica și a face cunoscut publicului teatrul francez, în general, și cel francofon, în special, prin spectacole cât mai diverse si atractive. Pentru că spiritul artistic, imaginația și inventivitatea  <<actorilor>> este mereu fără limite, din 2011, Trupa se numește Les Incontournables. Termenul din limba franceză nu are un echivalent exact în limba română, dar ar însemna „cei ce nu pot fi ocoliți”.
Coordonatorul acestei trupe de teatru este Lucian Băiceanu, student în anul I la master, la Faculatatea de Litere din Iași. Acesta a făcut parte timp de patru ani din trupa de teatru a liceului, a terminat un curs de teatru  și a participat la diverse traininguri pe teme artistice: „Mi-am dorit să dau la Facultatea de Teatru, dar am renunțat din motive personale. Dar <<microbul>> numit teatru a rămas în sufletul meu, motiv pentru care am fost încântat să pot coordona o trupă de teatru, să pot pune în scenă piese de teatru, pe care, altfel, doar le-aș fi citit și, eventual, le-aș fi imaginat o poveste scenică doar la nivel de vis. Datorită Asociației Studenților Francofoni din Iași, prin proiectul Trupei de Teatru – Les Incontournables, am reușit să devin pe lângă actor, chiar și regizor. E adevărat că practicăm un teatru de amatori, dar sunt sigur că oricine va veni la un spectacol de-al nostru nu își va da seama că pe scenă sunt niște actori-amatori și că regia este semnată de o persoană care nu a terminat o Facultate în domeniu.”  (Lucian Băiceanu).
Trebuie menționat faptul că niciun membru al Trupei nu este student la o Facultate de Teatru sau a terminat o școală de profil, dar o parte dintre membri au avut contact cu diverse activități ce au implicat ideea de teatru, pe când alții pur și simplu și-au dorit să fie pe scenă, să interpreteze un rol, să fie aplaudați și să se simtă actori.  În momentul de față, Trupa are în alcătuirea sa 23 de membri talentați, studenți la diverse facultăți. Fiecare dintre ei a venit în Trupă motivat de scopuri diferite, dar atrași de aceeași activitate: teatrul. La întrebarea Ce înseamnă teatrul și Trupa de Teatru Les Incontournables pentru voi?, răspunsurile membrilor au fost diverse, ca spre exemplu: „Teatrul cuprinde o întreagă lume, a încetat de mult să mai fie doar artă, iar actorii nu mai sunt doar artiști, ci creatori…de emoții, de trăsături, de vise. Dacă e să mă raportez la propria persoană, mă aflu departe de acest țel, însă pasiunea mea pentru teatru acoperă unele neajunsuri. Trupa de Teatru A.S.F.I., din care fac parte cu mândrie, e acel cava care iese din cotidian, care îmi oferă certitudinea că nu sunt complet și ireversibil banală, tocmai colegii mei fiind cei care mă fac să mă simt –altfel-. Nu m-aș mai simți eu însămi fără voi, frații meu de scenă, fără glumițele și ciudățeniile voastre, fără curajul vostru și ideile extraordinare pe care le împărtășiți fără probleme“ (Alexandra Crișmaru)  sau  „Trupa de Teatru A.S.F.I. m-a învățat în cei doi ani de activitate că lucrurile bune ies în echipă, iar dacă vrei un success garantat, trebuie să știi când să-ți susții ideile și când trebuie să lași de la tine. Les Incontournables m-a disciplinat și m-a făcut să mă uit la mine ca la un întreg, m-a făcut să mă descopăr. Mă bucur teribil că A.S.F.I. și Trupa de Teatru mi-au dat ocazia de a schimba puțin peisajul cu care eram obișnuită în sălile de curs, mi-a dat ocazia să cunosc alți oameni diferiți de cei cu care mă văd zilnic!” (Alexandra Caleap)
Piesele de teatru puse în scenă au îmbinat întotdeauna arta dramatică cu cea muzicală și coregrafică și, chiar, cu cea vizuală. Spectacolele realizate s-au încercat a fi puse în scenă atât în spatii special dedicate teatrului, cît și în spatii cît mai neobișnuite, însă cît mai deschise publicului. De-a lungul celor aproximativ trei ani de activitate s-au montat spectacolele următoare: Mostenirea (Le legs) de Pierre de Marivaux, în 2011, piesă jucată în cadrul festivalului Zilele Studentului Francofon, ediția din 2011;  Blestemul fulgilor gri, spectacol jucat în 2011, în perioada Crăciunului (spectacol ce a constat în închegarea într-un singur text a unor glume, anectode, poezii comice și bancuri din diverse domenii și cu diferite teme, în limba romană, dar și câteva în limba franceză, dublate într-o notă comică); Profesorul de franceză după Tudor Mușatescu, spectacol jucat în 2012, în cadrul festivalului Zilele Studentului Francofon și reluat, cu o nouă distribuție în luna octombrie a aceluiaș an. În momentul de față se lucrează la un nou spectacolul: Masquerade după Mirel Buzdugan. Dacă până în prezent toate spectacolele montate au fost comedii, acest nou spectacol schimbă registrul, fiind o tragedie, cu o nuanță horror. Textul ales este pentru prima dată pus în scenă, motiv ce face evenimentul și mai important. Premiera va avea loc pe la mijlocul lunii decembrie, a acestui an.
Activitatea trupei se îmbină direct cu activitatea asociației din care face parte. Astfel, unul dintre proiectele importante ale Asociației Studenților Francofoni din Iași este Balul mascat francofon (care va avea, în anul 2013, a10-a ediție). Pentru promovarea acestui eveniment, în ultimii doi ani, Trupa de Teatru A.S.F.I. a pregătit o serie de scenete în raport cu tema balului, scenete jucate în aer liber: în 2011, tema Balului fiind Basmul, s-au realizat mini-spectacole din basme ca – Frumoasa si Bestia, Albă ca Zăpada, Frumoasa din pădurea adormită, Hansel si Gretel-, iar în 2012, tema Balului fiind Personaje din filme celebre, s-au realizat mini-spectacole din filme precum: Sunetul muzicii, Harry Potter, Pirații din Caraibe, Titanic.
Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre Les Incontournables – Trupa de teatru A.S.F.I, dacă nu ați avut încă ocazia să vizionați un spectacol al acestei trupe, dacă aveți să ne transmiteți un mesaj frumos, de încurajare, un sfat sau să ne prezentați posibilitatea unei colaborări, ne puteți găsi pe Facebook: http://www.facebook.com/teatruasfi