Evadarea în poezie

Ciprian Manolache

informatorulmoldovei.ro, 20-02-2012

Indiscutabil şi ediţia din acest an a Şezătorilor iernii botoşănene a scos în evidenţă valoarea incontestabilă a poeţilor acestor locuri care şi-au recitat creaţiile în faţa unui public rural ce a răsplătit cu aplauze consistente valoarea creaţiilor. Fără a diminua câtuşi de puţin din farmecul poeziei tuturor poeţilor participanţi, trebuie să recunosc că unul anume mi-a atras atenţia. Poate şi din cauza faptului că poezia sa păstrează linia tradiţională a poeziei clasice, cea cu rimă, iar eu fiind conservator şi adeptul vechilor scrieri nu am făcut decât să-l apreciez mai mult.

Ciprian Manolache, protagonistul articolului de faţă, s-a născut pe 20 iulie 1974 la Botoşani şi este absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii AI Cuza din Iaşi, specializarea română franceză, promoţia 1996. Din 1997 este profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic Nicolae Iorga din Botoşani.

Debutul în poezie l-a semnat în suplimentul literar al ziarului botoşănean Clopotul, în numărul omagial Eminescu din 1989. Până în prezent a publicat volumele: Elegii la templul tinereţii, carte premiată la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului concurs de poezie Porni Luceafărul din 15 iunie 1998, Suspendat între veacuri, în 2005, Ce cauţi tu în Cartea mea?, în 2007, Iubind femeia scrisă în uitare, în 2011. De-a lungul timpului publică o serie de grupaje lirice în revistele: Hyperion, Convorbiri literare, Poesis, Agora, Glia drochiană din Basarabia. Ciprian  Manolache este prezent şi în volumul Nord. Antologia poeţilor botoşăneni de azi, o lucrare coordonată de Gellu Dorian şi apărută la editura Axa în 2009. De peste zece ani este redactor al prestigioasei reviste Hyperion – Caiete botoşănene, postură din care a realizat interviuri cu poeţii laureaţi ai Premiului Naţional de poezie Mihai Eminescu, Opera Omnia, printre intervievaţi numărându-se: Şerban Foarţă, Mircea Dinescu, Gabriela Melinescu, Cristian Simionescu. Cronici şi recenzii despre opera poetului au scris, în diverse publicaţii, Maria Baciu, Gellu Dorian, Dumitru Ţiganiuc.

Revenind la universul poeziei lui Ciprian Manolache, voi face referire la ultimul volum publicat, Iubind femeia scrisă în uitare, volum din care a citit şi la ediţia din acest an a Şezătorilor Iernii. Fără prea multe ziceri, redau aici strofe din poezia Uşa, comentariile lăsându-le la latitudinea cititorilor: „Preapocaliptici cumsecade/ Locuim cu drag o lume vidă,/ Orizontul nostru: baricade -/ Zări de plumb şi zid de cărămidă./ Stăm în faţa uşii ferecate,/ Parc-am dat de poarta închisorii -/ Nu avem căderea, din păcate/ Să îi fim chiar noi deschizătorii/…./ Şi ne îmbulzim mereu cu sete,/ Unii vin ca la război, cu steagul,/ Toţi vrem uşa dată de perete,/ Toţi visăm măcar să-i trecem pragul./…/ În zadar… Nu s-a găsit unealtă/ Să sfărâme crâncena lăcată -/ Cei ajunşi deja partea cealaltă/ Nu s-au mai întors pe-aici vreodată”. Şi, după cum sugerează şi titlul ultimul volum, femeia a fost şi pentru Ciprian Manolache subiect de meditaţie şi inspiraţie. Iar în poezia Sfârşitul unei iluzii, poetul concluzionează, „Să-ţi iei făgăduinţele-napoi -/ Îţi strig din pragul marii solitudini,/ Spre orizont, privind cu ochii goi,/ Cresc munţi de dor şi de incertitudini…”

La final de articol, îmi asum riscul, lansând un îndemn: căutaţi şi pătrundeţi în poezia lui Ciprian Manolache şi veţi evada, chiar şi pentru câteva clipe, din „zări de plumb şi zid de cărămidă”.

Gabriel BALAŞA