Imnul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, lansat joi, 3 octombrie, la festivitatea de deschidere a manifestărilor dedicate Centenarului nostru, este opera a trei intelectuali de aleasă ținută.

Compozitorul este nimeni altul decât domnul profesor Laurențiu Palade, cel care (citând o cântare religioasă) „își lucrează mereu talantul cu aceeași iubire de osteneală”, un suflet atât de bun și de inimos și, în același timp, atât de atașat de Liceul nostru. Nu știm de ce, credem că și Teodora, fiica domnului profesor și fosta noastră elevă, i-a transmis telepatic, ici și colo, câte o notă.

Orchestrația a fost asigurată de domnul Eugen-Dan Drăgoi, despre care am aflat, răsfoind internetul, că este „doctor (Magna cum laudae) în Muzică, şef al Catedrei de Arte din Cadrul Seminarului Teologic «Sf. Ap. Andrei», dirijor al Corului Catedralei Arhiepiscopale, dirijor al Teatrului Muzical «N. Leonard» din Galaţi, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, membru al Comisiei Naţionale de Muzică Bisericească a Patriarhiei, fost inspector şcolar de specialitate pentru Arte, lector dr. la Universitatea «Dunărea de Jos», preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Profesorilor de Arte, licenţiat în Teologie, Muzică bizantină şi în Dirijat cor academic.”

Versurile îi aparțin domnului Ștefan Bașno, fost inspector școlar, fost cadru didactic al Liceului Pedagogic și al Laurianului, eminent profesor de filosofie și, nu în ultimul rând, partenerul de viață al unuia din cei mai pricepuți dascăli din istoria instituției noastre, doamna profesoară de geografie Rodica Bașno.

Născuți pe meleaguri străbune
De unde-au plecat mulți titani,
Suntem pedagogii de mâine
Ai acestui ținut, Botoșani.

Refren:
Ne e glie dragă Moldova
Si vrem ca mereu să-nflorim
Și dragă ne este și școala
Ce dascăli ne-nvață să fim.
De-aceea cu gândul și slova
Profesorilor le mulțumim.

Noi suntem urmașii lui Iorga,
Antipa și George Enescu,
Ne place vioara și orga,
Ne place imens Eminescu.

Refren:…

Citim cu respect în istorii
Și mândri de plaiul moldav
Dorim cu-ale noastre victorii
Să fim viitorul mai brav.

Refren:…