EMINESCU, LA CEAS ANIVERSAR

Coordonatori: prof. Laurențiu Palade, prof. Mihaela Pancu, prof. Alina Mavrescu, prof. Luminița Stoica, bibliotecar Garofița Adochiței

Ziua Culturii Naționale a fost marcată la liceul nostru, vineri, 13 ianuarie 2017, printr-un spectacol de muzică și poezie, organizat de către domnul profesor Laurențiu Palade, în Sala de muzică. Elevii claselor a X-a B, aXI-a A și a XII-a A, coordonați de către doamnele profesoare Alina Mavrescu, Luminița Stoica și Mihaela Pancu au celebrat nașterea „Luceafărului Poeziei Românești” prin cântece pe versuri eminesciene, recitaluri și eseuri dedicate marelui poet. Doamna bibliotecar Garofița Adochiței a organizat o expoziție de carte, în cadrul proiectului Eminescu la ceas aniversar, desfășurată în sala de lectură a bibliotecii, completând semnificația simbolică a zilei.

Prof. Mihaela Pancu

EMINESCU TRĂIEȘTE PRIN NOI

stiri.botosani.ro, 15 ianuarie 2017:

« În timp ce în sala Cinematografului Unirea din Botoșani se decernau Premiile Eminescu pentru Opera Prima şi Opera Omnia, la câteva sute de metri, în sala mare a Muzeului de Istorie, avea loc o altă manifestare dedicată lui Mihai Eminescu.
Asociaţia Scut Botoşănean a fost cea care a răspuns invitaţiei lansate în întreaga ţară de Asociaţia OINA, condusă de Mihai Tociu, şi a invitat botoşănenii să recite împreună din versurile lui Mihai Eminescu. La apel au răspuns câteva zeci de botoşăneni, majoritatea elevi de la Colegiul „A.T. Laurian” Botoșani, coordonaţi de prof. Coca Dorica, de la Liceul Pedagogic – prof. Cătălina Melniciuc şi de la Şcoala nr. 14 – prof. Alina Cărăuşu, precum şi reprezentanţii Uniunii Vatra Românească, filiala Botoşani, condusă de prof. Paul Iordache, şi Asociaţia Iniţiative. Evenimentul a fost prezentat de actriţa Lidia Uja şi de Bogdan Cărăuşu, preşedintele Asociaţiei Scut Botoşănean.
La microfoanele împărţite în sală, participanţii au recitat în cor mai multe poezii eminesciene, însă, de departe, cu cea mai mare însufleţire au rostit „Scrisoarea III” şi „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”. Ajutaţi de versurile care rulau de pe videoproiector pe un panou, cei mai mulţi dintre elevi şi-au luat foarte în serios misiunea, unii rostind pe de rost poeziile sau măcar mare parte din ele. »

OMAGIU LUI EMINESCU, DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE

turism-botosani.ro, 16 ianuarie 2017:

« Anul 2017 marchează 150 de ani de la debutul în teatru al lui Eminescu; în 1867, tânărul din Ipotești a intrat ca sufleor și copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, apoi secretar în formația lui Mihail Pascaly și, la recomandarea acestuia, sufleor și copist la Teatrul Național, unde îl cunoaște pe I.L. Caragiale.
… Începând la ora 11, în incinta Botosani Shopping Center, spectacolul muzical-literar a restrâns membrii Asociației Arlechin Botosani, elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Vorniceni, ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani, ai Școlii Gimnaziale nr. 7 „Octav Băncilă” și ai Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, Botoșani.
…O abordare interesantă a operei eminesciene au demonstrat componenții trupei Alter, de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”; câștigători ai trofeului poesis Litera, elevii s-au strâns pentru a aminti publicului iubitor de artă mesajul creației poetului național: dragostea de țară, nevoia de integritate socială, efemeritatea condiției umane. »

RECITARE-RECORD LA UVERTURA MALL

La Uvertura Mall, 437 de botoșăneni au recitat la unison primele cinci strofe ale „Luceafărului” eminescian, stabilind un nou record. Majoritatea participanților la acest moment inedit sunt elevi ai liceului nostru, îndrumați și însoțiți de doamnele profesoare de limba și literatura română, Alina Mavrescu, Luminița Gheorghiu, Luminița Stoica și Mihaela Cîșlariu.