Elvis Ispir (absolvent LTNI 2012), în proiectul „Lumina din vitralii”, 2009. Foto © Mirela Soprovici.

Profesorii de religie ai Pedagogicului (doamna Delia Axinte, doamna Camelia Mărginean, dl. Radu Gonciar) recomandă câteva concursuri pentru tinerii evlavioşi familiarizaţi cu acuarela şi condeiul.


POPAS DUHOVNICESC” – o competiție literară pe teme religoase organizată de tizii noștri din Brăila, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos și cu IȘJ Brăila. Liceenii pot opta pentru cel puțin una din două secțiuni:
A. Secțiunea poezie;
B. Secțiunea proză.
Pentru secţiunea poezie se vor realiza cinci poezii. Pentru secţiunea prozã se vor realiza doua texte – eseu, prozã scurtã (maximum 5 pagini).
Lucrãrile vor fi semnate cu un motto. Acelaşi motto va fi trecut pe un plic mic care va conţine în interior numele elevului.
Plicurile vor fi trimise pe adresa LICEUL TEORETIC „NICOLAE IORGA” BRAILA str. R. S. Campiniu nr.4-6 în perioada 27 octombrie – de 20 noiembrie 2013 cu specificația: pentru CONCURS NATIONAL „POPAS DUHOVNICESC” – BIBLIOTECA. Evaluarea materialelor se va face în perioada 21 – 30 noiembrie 2013. Fiecare participant va completa o fișă de inscriere.
Festivitatea de premiere va avea loc în ziua de 6 decembrie 2013, la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”.


TRADIŢIE CREŞTINĂ – OGLINDITĂ PRIN DATINI ŞI OBICEIURI” – concurs ajuns la a treia ediție, găzduit de Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” din Floreşti, jud. Cluj. Are trei secțiuni:
A. Decorațiuni de Crăciun – ciclul preșcolar, primar şi gimnazial
B. Scenete / colinde de Crăciun: ciclul preșcolar , primar şi gimnazial
C. Decoraţiuni de Paști / Icoane pe sticlă: ciclul preşcolar, primar şi gimnazial
Mai multe amănunte: link.


MAREA TAINĂ A NAŞTERII DOMNULUI” – un concurs pentru preșcolari și elevi din ciclul primar și cel gimnazial, organizat de Școala Gimnazială Tomșani, jud. Vâlcea, pe trei secțiuni:
1) Concurs de creaţii literare (în Word) dedicate Naşterii Domnului şi datinilor de Crăciun;
2) Concurs de creaţii plastice (tehnică la alegere);
3) Transpuneri în scenă a datinilor legate de Crăciun / reprezentări corale ale colindelor legate de Naşterea Domnului.
Din regulament: înscrierile se fac prin email până la 29 noiembrie; lucrările se trimit prin scrisoare recomandată / prioripost / pachet obişnuit până pe 3 decembrie; e obligatorie scrierea cu diacritice; scenetele să nu depășească 10 minute; recitalurile corale mai mult de 5-6 colinde.


SFINȚII TREI IERARHI” – ediția a șaptea, concurs organizat de Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Bacău, pe două secțiuni:
I. SFINȚI şi SFINȚENIE
a) Creaţie poezie / text literar cu mesaj moral-creştin;
b) Creaţie plastică(planşă, icoană pe sticlă, pe pânză, icoană pe lemn cu sfinţi)
c) Colaje ilustrând vieţile sfinţilor.
II. SFINŢII TREI IERARHI
a) Creaţie poezie / text literar cu mesaj moral-creştin vizând sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur;
b) Creaţie plastică(planşă,icoană pe sticlă,icoană pe lemn cu aceşti sfinţi);
c) Colaje ilustrând vieţile sfinţilor pomeniţi pe 30 ianuarie.
Din regulament: la concurs pot participa elevi din clasele I-XII; se admit maxim câte șase lucrări la fiecare secțiune pentru fiecare cadru didactic îndrumător; taxa de participare este de 20 lei pentru fiecare coordonator; lucrările se trimit până la 24 ianuarie anul viitor; nu se admit contestaţii; lucrările elevilor nu se restituie. Proiectul este inclus în calendarul MEN.