Asociația B-Right Media decernează anual o serie de premii în cadrul Galei „Angelica Gherman”, gală ce poartă numele unei foste învățătoare a școlii nr. 13, plecată dintre noi prematur, în 2012, după o luptă de durată cu o boală grea. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Angelica Gherman mărturisea că, pentru ea, copiii sunt o izvor continuu de energie, că e fericită atunci când munca ei este recunoscută și că îi displac „prefăcătoria, indolența și minciuna”.

Poate că și aceste trăsături de caracter ale regretatei învățătoare au contat la decizia Asociației B-Right Media de a acorda Premiul „Învățătorul anului” doamnei Florentina Dănilă, dascălul inimos de care se leagă foarte strâns istoria ultimilor 38 de ani ai Liceului nostru.

Acest premiu pare a fi mai degrabă un „Oscar pentru întreaga carieră”. Doamna Florentina Dănilă n-a făcut, în anul ce stă să se încheie, ceva esențialmente diferit față de ce-a realizat anterior. Într-adevăr, proiectul „Botoșani – orașul copilăriei mele” e lansat în 2017, dar și în anii trecuți doamna învățătoare a avut inițiative memorabile: ne amintim aici de „Foișorul piticilor”, de „Cluburile de vacanță” din verile lungi și caniculare sau de conferințele și spectacolele caritabile desfășurate sub egida Asociației Educatori creativi – copii inventivi, al cărei co-fondator și președinte este. Astfel că, dacă doamna Florentina Dănilă este Învățătorul anului 2017, nu vedem niciun impediment ca ea să fie numită și Învățătorul anilor 2016, 2015, 2014 ș.a.m.d., mergând până la zorii prodigioasei cariere. Faptul că intră, conform propriilor spuse, abia pentru întâia oară în posesia unui asemenea trofeu implică, pe lângă recunoașterea activității la catedră, și recunoașterea unei oarecari nedreptăți.

Desigur, acest premiu are și o componentă financiară, doamna Florentina Dănilă primind o sumă de 1000 de lei, pe care a anunțat deja că o va folosi la implementarea noului proiect „Mesaj pentru un viitor verde”. Există însă și o serie de alte premii, necuantificabile, pe care domnia sa le-a obținut, cu sârguință și smerenie, de-a lungul timpului: recunoștința generațiilor întregi de copii cărora le-a pus condeiul în mână, mulțumirea sufletelor cărora le-a însoțit primii pași în călătoria aventuroasă a cunoașterii, admirația colegilor care au avut și au în doamna învățătoare Florentina Dănilă modelul desăvârșit al devotamentului față de această delicată și nobilă profesie.

La ceremonia decernării premiului, laureata și-a amintit cum a descris, în lucrarea de gradul I, chipul educatorului ideal: el are „câte puțin din tăria stâncilor, din zbuciumul mării și din curajul vulturilor”. Cu siguranță, avem aici schița preliminară a unui autoportret.

🏫
DIN PRESA LOCALĂ