1. Ce sunt dezbaterile (debate-ul)? Ce este clubul Riposta?

Riposta Debate Club este o activitate extrașcolară care îți poate înfrumuseța viața de licean.

Dezbaterile sunt calea dezvoltării personale cu ajutorul oratoriei. Prin participarea la dezbateri, îți îmbunătățești cultura generală, te eliberezi de emoții atunci când vorbești în public, înveți să-ți argumentezi opiniile mult mai bine, să fii mai convingător și îți ascuți gândirea critică.

Poți avea oportunitatea de a experimenta și învăța toate aceste lucruri la clubul de dezbateri Riposta, din cadrul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”.

Înființat în anul 2014 din inițiativa doamnei profesor Luminița-Gabriela Stoica, inițiativă căreia, mai târziu, i s-a alăturat doamna profesor Cristina Manolache, clubul a reușit de-a lungul timpului să fie o experiență marcantă pentru zeci de elevi ce au fost/sunt membri ai clubului. Acesta și-a continuat activitatea chiar și în mediul online, dezbaterile rămânând una din pasiunile cele mai frumoase și mai elevate ale adolescenților.

Riposta reprezintă mai mult decât un simplu loc unde elevii fac dezbateri. Clubul este și un cadru unde aceștia formează o comunitate și leagă prietenii, aspect esențial în viața oricărui licean.


2. Cum poți face și tu parte din Riposta?

În fiecare toamnă, Riposta acceptă membri noi din liceu. Nu îți sunt testate abilitățile de a vorbi în public sau a argumenta, scopul clubului fiind acela de a te învăța cum să le dezvolți. Singurul lucru de care ai nevoie pentru a putea intra în club sunt dorința de implicare, alături de dorința de a vrea să faci parte dintr-o experiență care te va forma pe parcursul liceului. Poți participa la competiții în alte orașe sau pur și simplu să lucrezi la dezvoltarea ta personală. Poți cunoaște alți elevi din liceul tău care te vor ajuta să înveți cum să dezbați și îți vor fi prieteni.

Pentru a fi la curent cu activitățile clubului, îl puteți găsi pe:

@ripostadebateclub
Riposta Debate Club
pedabt.ro/riposta

3. Rezultatele clubului din ultimul an (2020-2021):

După multe meciuri de dezbateri, membrii Riposta se pot mândri și cu o serie de rezultate foarte importante, obținute la competiții regionale/naționale de dezbateri, pentru avansați și începători, precum:

La nivel de începători:
Riposta Open 2021 (competiție organizată în cadrul clubului): echipa riPasta (formată din Șerban Apostoliu, Lorena Ifrim și Diana Lungu) câștigă competiția, tot ei obținând și primele 3 locuri în clasamentul vorbitorilor (în ordinea menționată deja)
Damo3 (competiție regională): echipa riPasta (formată din Șerban Apostoliu, Mălina Zară, Diana Lungu) se clasează pe locul 3 în clasamentul echipelor (din 26 de echipe), iar Șerban Apostoliu pe locul 10 în clasamentul vorbitorilor (din 78 de participanți)
Damo4 (competiție regională): la nivel individual, Diana Lungu se clasează pe locul 2 în clasamentul vorbitorilor (din 72 de participanți)
Damo7 (competiție regională): la nivel individual, Florentina-Rebeca Marcu se clasează pe locul 10 în clasamentul vorbitorilor (din 60 de participanți)

La nivel de avansați:
Damo5 (competiție regională): într-o echipă mixtă(cu persoane din afara clubului), Eduard Grindei se clasează pe locul 4 în clasamentul vorbitorilor (din 72 de participanți) și pe locul 3 în clasamentul echipelor (din 24 de echipe)
Damo6 (competiție regională): la nivel individual, Mălina Zară se clasează pe locul 12 în clasamentul vorbitorilor, iar Ioana Mateiuc pe 15 (din 72 de participanți)
MegaDezbatere (competiție națională): după calificarea din faza locală, într-o echipă mixtă, Eduard Grindei câștigă competiția și se clasează pe locul 8 în clasamentul vorbitorilor
Deva Cup 4 (competiție națională): după calificarea din rundele eliminatorii de pe locul 3 cu 4/4 victorii (din 62 de echipe), într-o echipă mixtă, Eduard Grindei ajunge până în semifinalele competiției și se clasează pe locul 8 în clasamentul vorbitorilor (din 182 de participanți)
InterDebate2 (competiție națională): după calificarea din rundele eliminatorii de pe locul 2 cu 3/3 victorii, într-o echipă mixtă, Eduard Grindei câștigă competiția și se clasează pe locul 6 în clasamentul vorbitorilor
CDX2021 (competiție națională): cu 3/4 victorii obținute în rundele eliminatorii, echipa formată din Beatrice Matei, Ioana Mateiuc și Cosmin Balan se clasează pe locul 10 în topul echipelor (din 44 de echipe), fiind foarte aproape de a ajunge în sferturile competiției (primele 8 echipe din top)

4. Alte realizări:

Pe lângă participarea la competiții, în acest an, clubul Riposta a organizat și 2 competiții de dezbateri online.

Prima a fost o competiție internă, Riposta Open 2021, unde au participat doar membrii ai clubului din primul an de dezbateri (începători). Ea a fost organizată de membrii cu mai multa experiență în dezbateri, și anume: Eduard Grindei (organizatorul competiției), Beatrice Matei, Mălina Zară, Ioana Mateiuc (cele care au ales temele de dezbateri ale competiției) și Codruț Rapciuc (graphic designerul Riposta Open 2021 și al clubului).
Au participat 10 echipe Riposta în rundele eliminatorii (3 la număr), 4 ajungând în semifinalele competiției. Finala a fost câștigată de echipa riPasta (Șerban Apostoliu, Lorena Ifrim, Diana Lungu) după un meci strâns versurs echipa SCA (Mia Drețcanu, Florentina-Rebeca Marcu, Denisa Matei).

O altă competiție organizată online, de data aceasta regională (unde au fost echipe din cluburi aflate în toată regiunea Moldovei) a fost DAMO7. În echipa de organizare îl avem pe Eduard Grindei (cel care a inițiat și organizat a șaptea ediție a competiției DAMO) și Codruț Rapciuc (graphic designerul competiției), ceilalți membri participând în calitate de concurenți din partea clubului Riposta.

EDUARD GRINDEI

clasa a XI-a H