Școala Altfel nu reprezintă nicidecum despărțirea elevilor de carte, ci dimpotrivă: e un bun prilej pentru reîncălzirea unei vechi prietenii, în calea căreia s-a interpus temporar o notă mai mică la o lucrare neinspirată sau comentariul unui critic mult prea emfatic.

De acest prilej au profitat elevii clasei a XI-a F, care, împreună cu doamna dirigintă Mariana Damian și cu doamna bibliotecară Garofița Adochiței, au desfășurat două acțiuni sub auspiciile și în maniera Școlii Altfel: una, intitulată Bibliotecar pentru o zi, iar cealaltă – Citeşte, păstrează, recondiţionează!

Adolescenții noștri s-au familiarizat astfel cu munca doamnei Garofița, pătrunzând în universul mirific despre care scriitorul argentinian orb Jorge Luis Borges spunea că este raiul însuși – biblioteca. De asemeni, Cosmina, Felix, Roberto, Ioana, Ionel, Sebastian, Alin & co. au dat o mână de ajutor la recuperarea hranei spirituale a viitoarelor generații, lipind și restaurând o parte din cărțile deteriorate.

Tot la bibliotecă și tot alături de doamna Garofița Adochiței, elevii clasei a XII-a C împreună cu doamna profesoară Speranța Lemny au desfășurat o intensă activitate de documentare, care le va fi benefică la proximele examene.