Ștefan-Adrian Rotărița (clasa a III-a A – Step by Step) vă este, probabil, binecunoscut. Anul trecut, elevul doamnei învățătoare Olguța Dughilă a cucerit medalia de argint la Campionatele Europene de Go de la Grenoble și a reușit cea mai bună clasare a unui european la Campionatele Mondiale de la Chiang Mai, Thailanda.

Isprăvile recente par și mai impresionante. Ștefan a făcut parte din lotul  țării noastre la cea de-a patra ediție a Campionatului European pe echipe, desfășurat între noiembrie 2017 și februarie 2018. Reprezentanții noștri au intrat în posesia medaliilor de bronz, devansați fiind doar de Rusia și Germania.

La finele săptămânii trecute, a avut loc la Kiev și Campionatul European individual, unde Ștefan Rotărița a câștigat titlul suprem european U12.  Pentru a înțelege semnificația acestui trofeu, reproducem ce a scris doamna Rodica Dobraniș, mama lui Denis și Darius Dobraniș, competitori meritorii la U16 și U20  (Denis a fost și el campion european U12, acum trei ani), pe o rețea de socializare al cărei nume nu-l deconspirăm (ghici, ciupercă!): „Ne întoarcem de la un Campionat European extrem de puternic, la care au participat 209 sportivi din 18 țări, extrem de bine pregătiți; câțiva dintre ei au stat luni bune in China sau Coreea de Sud… Pentru o federație de GO fără birou, fără un program clar de instruire și susținere a sportivilor, a cantonamentelor loturilor naționale, rezultatele sunt excepționale!”

Adăugăm că nici presa de la noi nu e foarte interesată de acest sport al minții; performanța lui Ștefan și a celorlalți băieți e de negăsit în media românească. Să-i mulțumim deci wikipediei că există!

Ștefan Rotărița a dovedit, prin jocul său din acest an, că performanța de succes de anul trecut nu a fost un accident. La argintul din Grenoble și-a adăugat aurul de la Kiev. A jucat cu toți rivalii puternici, de la locul 2 la locul 6 (s-a jucat nu fiecare cu fiecare, ci în „sistem elvețian” – n.n.) A pierdut un singur meci, cel cu A. Gimadiev. Pentru tânărul român, această realizare este dublă, pentru că, spre deosebire de rivalii săi, nu are ocazia să participe la multe turnee și să întâlnească foarte mulți adversari”.

(comentariul userului kandidat, pe forum.ufgo.org)