Elvis Ispir (absolvent LTNI 2012), în proiectul „Lumina din vitralii”, 2009. Foto © Mirela Soprovici.

  • Expozitia Națională „SFINTELE PAŞTI 2014”

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Al. I. Cuza” și Asociația cultural-științifică „Vasile Pogor” din Iași vă invită să participați la Expoziția Națională – Concurs „Sfintele Paști” 2014 din data de 4 mai a.c. Toate lucrările vor fi incluse într-un sistem de premiere pe domenii și pe categorii de vârstă. Materialele trebuie să ajungă, „în format fizic sau în format electronic” (expresia aparține organizatorilor), până pe 2 mai. Lucrările nu se returnează, ci sunt dăruite persoanelor prezente la slujbă, la Biserica „Cuvioasa Parascheva” din Iași.
Regulamentul prevede că se participă în echipaje de 5, sub coordonarea unui cadru didactic. Fiecare participant va fi premiat pentru lucrarea sa: va primi diploma de premiere personalizată + DVD-ul cu ISBN cu filmul activităţii + calendar pe anul 2014 + tichet cu puncte bonus. Taxa de participare este de 12 lei. Categoriile la care vă puteți înscrie sunt: creații literare, power-point-uri, pictură, colaj, design, grafică, felicitări, obiecte decorative, teatru, film, muzică, dans.

  • „În Europa vreau să trăiesc!”

Asociația BUZZMEDIA și ziarul Buzz, împreună cu Centrul Europe Direct Botoșani lansează concursul „În Europa vreau să trăiesc!”, adresat elevilor din clasele I-VIII.
Concursul anticipează ziua Europei marcată în fiecare an la data de 9 mai și are ca scop conștientizarea copiilor de vârstă școlară cu drepturile pe care le au în Europa, cu statutul lor de cetățean european.
Pot participa toți copiii cu vârste de la 7 la 15 ani care doresc să transmită un mesaj Europei de ziua sa.
Creațiile -un desen, un eseu, o compunere, o poezie – vor fi trimise pe adresa contact4buzz@gmail.com până pe data de 7.05.2014, urmând ca pe data de 9.05.2014, cele mai bune lucrări să fie premiate într-n cadru festiv.
Premiile puse în joc de Centrul Europe Direct Botoșani sunt:
Premiul I: UN MP3 PLAYER
Premiul II: O SUPER PERECHE DE CĂȘTI
Premiul III: UN PACHET DE CĂRȚI
Premii speciale: cărți și CDuri

  • Concursul de dramaturgie „Matei Vișniec”

Clubul Rotary Suceava Bucovina în colaborare cu Societatea Scriitorilor Bucovineni, organizează prima ediţie a Concursului de dramaturgie „Matei Vișniec”, care îşi va desemna câştigătorul pe data de 30 mai 2014 la Suceava, în cadrul celei de-a doua ediţii a evenimentului teatral Zilele „Matei Vişniec”.

Sunt acceptate în concurs lucrări nepublicate şi nepremiate la alte concursuri literare, tehnoredactate cu diacritice. Pot participa elevi din clasele IX – XII din Colegiile din Romania, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor şi nu au debutat editorial.

Lucrările vor fi semnate şi se vor trimite până la data de 5 mai 2014 pe adresa electronică: concursdramaturgie@yahoo.com. Ele vor fi însoţite de un Curriculum Vitae al elevului, care va conţine numele şi prenumele, locul şi data naşterii, studii, activitatea literară, adresa completă, numărul de telefon şi adresa electronică. Fiecare participant are dreptul de a se înscrie cu o piesă scurtă de maximum zece (10) pagini, cu maximum cinci (5) personaje. Lucrările intră în patrimoniul Concursului de dramaturgie „MATEI VIŞNIEC”.

Laureatul va fi anunţat până la data de 23 mai 2014, pentru a fi prezent la festivitatea de premiere din cadrul Zilelor „Matei Vişniec”, pe 30 mai 2014, la Suceava. Organizatorii asigură transportul, cazarea şi masa laureatului, dacă este cazul. În eventualitatea în care laureatul doreşte să fie însoţit şi de alte persoane, acestea trebuie să-şi suporte integral toate cheltuielile, iar organizatorii trebuie anunţaţi până cel mai târziu la data de 25 mai 2014, pentru a face rezervările necesare.

Un juriu stabilit de Societatea Scriitorilor Bucovineni, alcătuit din profesori, scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, vor face o preselecţie a textelor trimise. Primele 10 (zece) piese, rezultate în urma jurizării, vor fi trimise dramaturgului Matei Vişniec, care va alege cea mai valoroasă lucrare din acest an, lucrare care va primi Premiul „Matei Vişniec” pentru dramaturgie, oferit de Clubul Rotary Suceava Bucovina.

La decernarea premiului, laureatul se va bucura de o lectură publică a textului premiat, susţinută de actori sau elevi. Textul premiat va fi publicat în paginile revistei Bucovina literară.

Bibliografia recomandată de dramaturgul Matei Vişniec elevilor care vor sa participe la concurs este următoarea:
– Eugen Ionescu, „Rinocerii”
– Samuel Beckett,  „Aşteptându-l pe Godot”
– Fridrich Dürrenmatt, „Biderman şi incendiatorii”
– Marin Sorescu, „Iona”
– Luigi Pirandello, „Şase personaje în căutarea unui autor”
– Alina Nelega, „Amalia respiră adânc”
– Vlad Zografi, „Petru sau petele din soare”

Relaţii suplimentare: tel: 0745-773290 – Carmen Veronica Steiciuc.