SANYO DIGITAL CAMERA„Nu teoremele și ­«ideile» să fie regulile ființei tale. Führer-ul însuși, doar el, este realitatea germană prezentă și viitoare și legea sa. Învață să cunoști tot mai adânc: de acum încolo, fiecare lucru cere decizie și fiecare faptă responsabilitate. Heil Hitler!”

Astfel se încheia, acum 80 de ani, un apel către studenții germani al rectorului Universității din Freiburg, nimeni altul decât legendarul filosof Martin Heidegger. Acea „realitate” reprezentată de Führer și în special „legea” ei aveau să domine, într-adevăr, Germania, însă cu urmările sinistre pe care le cunoaștem: șase milioane de evrei exterminați în lagărele Auschwitz-Birkenau, Bełżec, Chelmno, Majdanek etc., bilanț suplimentat de alte sute de mii de victime care nu corespundeau din motive politice sau ideologice, țigani, minorități sexuale sau religioase, handicapați fizic sau mintal.

Chiar dacă aceste orori par a fi un capitol încheiat al istoriei, ele se pot regenera oricând: în cuvintele lui Henry L. Feingold, „ideologia și sistemul social care au dat naștere Auschwitz-ului sunt în continuare intacte” și pot oricând „declanșa un canibalism social de dimensiuni nebănuite”. Fascinația nazismului a constat, după același Feingold, în „reflectarea spiritului științific modern dementizat” și într-un „plan masiv de inginerie socială” ce pot oricând să redevină puncte de atracție pentru mase întregi de oameni și mai ales pentru manipulatorii abili ai acestora. Iată de ce, la fiecare 9 octombrie, comemorăm Ziua Holocaustului.

Anul acesta, această zi de reflecție a fost marcată și de câteva acțiuni organizate în incinta Liceului Teoretic „Nicolae Iorga”, acțiuni la care tinerii noștri învățăcei au răspuns cu promptitudine și sensibilitate. Elevii au împărțit pliante cu caracter informativ, au realizat referate, postere, desene cu această tematică și au vizionat și discutat filmul Băiatul în pijama vărgată (The Boy in the Striped Pajamas), realizat de Mark Herman în 2008.

Manifestările s-au desfășurat sub îndrumarea distinșilor profesori de istorie ai Liceului: doamna Aurora Filip (coordonator), domnul Vasile Axinie, doamna Andreea Florariu și doamna Jeni Boicu.