DSC_0153 Ziua de 9 mai are pentru poporului român o triplă semnificație. Pe lângă Ziua Independenței proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar și Ziua Europei.

În urmă cu 132 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaților a proclamat Independența de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoașterea internațională a dreptului națiunii române de a-și decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Grivița, Smârdan și Vidin. Independența României a fost câștigată cu jertfa a peste 10.000 de ostași.

Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârșit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.

Pe 9 mai este serbată și Ziua Europei. În urmă cu 58 de ani, ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar și altor state, să pună bazele concrete ale unei federații europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, șase state – Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunitățile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui și Oțelului.

Ulterior, cele șase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor și, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înființat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.

Joi la ora 12.00, elevii Liceului nostru au marcat, ca în fiecare an, Ziua de 9 mai, printr-o serie de manifestări concepute și coordonate de prof. Aurora-Simona Filip, prof. Adriana Vatavu, prof. Alina Donisă, prof. Laurențiu Palade. Elevii claselor a IX-a E, a VIII-a B și a VI-a C au prezentat un moment artistic, site-ul UE, importanța, valorile și obiectivele UE. Activitatea s-a desfășurat pe grupe și ateliere de lucru.

prof. Aurora-Simona Filip