Marcă artistică a școlii noastre, Corul Liceului Pedagogic a luat ființă în 1968, odată cu debutul epocii moderne a instituției. Bazele au fost puse de un muzician și un dascăl de înaltă ținută, profesorul Gheorghe Cojocaru (1928-2002), sub bagheta căruia și-au armonizat vocile și talentele zeci de absolvenți, pe parcursul a peste două decenii, până în anul grației 1990.
În 1970, profesorul Ștefan Dragomir, directorul școlii, sintetiza proiectul profesorului Gheorghe Cojocaru prin următoarele cuvinte: „Colectivul Liceului Pedagogic este animat de dorința de a constitui o formație corală puternică, în stare să intre cât mai curând în circuitul valorilor culturale botoșănene, care să interpreteze piese muzicale de o cât mai mare valoare și să formeze pe viitorii diriguitori ai activității culturale din satele județului nostru. Suntem încredințați totodată că dezvoltăm la elevii noștri dragostea pentru frumos, elementul esențial în formarea viitorilor învățători”.
Profesorul Cojocaru, ajutat în activitatea sa de doamna Maria Cojocaru, soție și, în același timp, colegă de catedră, a urcat Corul Liceului nostru pe marile scene ale țării și a obținut nenumărate premii la festivalurile și concursurile epocii. Toți cei care au pătruns în sala de muzică în acele timpuri își aduc aminte că acea magică încăpere – răsunând non-stop de glasul pianului, de corurile inspirate din folclorul autohton, de acul pick-up-ului printre acorduri din Prokofiev, Enescu sau Beethoven – avea pereții tapetați cu portrete ale marilor compozitori, dar și cu diplome obținute de ansamblul coral al Liceului la festivaluri prestigioase.
Despre calitatea acestui cor au vorbit de-a lungul timpului nume răsunătoare ale muzicii românești. Compozitorul Alexandru Pașcanu l-a numit „miracolul de la Botoșani”, iar Doru Popovici observa că nota aparte a formației corale a Liceului Pedagogic este lirismul și ca atare aceasta ar fi „o formație a tonului confesional, o formație a dorului călător, ca o durere fără stăpân”. Pentru muzicologul George Pascu, „repertoriul și valențele artistice” ale corului Liceului Pedagogic îl situau pe primul loc printre corurile de amatori, iar revista Tribuna, prin pana lui Cornel Pop, îl indica drept „cel mai bun cor pe plan național raportat la liceele pedagogice”.
Dumitru D. Botez ne-a lăsat o exemplară descriere a impresiilor legate de actul artistic al acestui ansamblu, considerat în anii ’70 un „Madrigal al tinereții idealiste”: „Întotdeauna, de câte ori l-am auzit, corul Liceului Pedagogic din Botoșani mi-a stârnit puternice emoții și admirație. Am ascultat acest cor întaia oara la Ateneul Român. Zilele trecute l-am ascultat la el acasă și ca dascăl l-am privit altfel văzându-i pe copii în clasă. Scena îți trezește astfel de sentimente și îți vine să crezi că în fața ta stă un cor de oameni maturi. Clasa nu-i arată așa cum sunt ei în realitate: copii, școlari, tineri entuziaști, dar cu figura austeră, a celor ce au în față nu un dirijor, ci un profesor… Câte școli din țara noastră dispun de un asemenea cor? Prof. Gh. Cojocaru este fără îndoială un artist. Dar cel mai mare merit al său este felul cum știe să capteze atenția și sensibilitatea coriștilor săi, prin acel suflu artistic cu care nu mulți dirijori au fost dăruiți de la natură. Este un entuziast și un animator, un admirabil pedagog înzestrat cu un frumos simț al echilibrului artistic”.
În cartea de aur a corului sunt înregistrate aprecieri la superlativ și felicitări din partea unor personalități precum Marin Constantin, dirijorul legendar al Corului Madrigal, compozitorii Radu Paladi și Laurențiu Profeta, criticul de teatru Ileana Berlogea, criticul literar Constantin Ciopraga, istoricul Gh. Eminescu etc.
Citește și:
Dirijorul și profesorul Gheorghe Cojocaru
Maria Cojocaru și „miracolul de la Botoșani”
Dl. profesor Laurențiu Palade și Corul Liceului,
alături de marele compozitor Eugen Doga
La câțiva ani după retragerea profesorului Gheorghe Cojocaru, corul Liceului a fost reactivat de un tânăr talentat și plin de râvnă, pe nume Laurențiu Palade, profesor eminent și om de aleasă omenie.
Era Laurențiu Palade a formației corale a Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” instituie o nouă formulă de succes, în care muzica face casă bună cu filantropia. Corul Liceului Pedagogic este prezent și pe scene, la festivaluri, dar și pe ulițele satelor botoșănene, vestind bucuria Crăciunului, și în incintele orfelinatelor și ale centrelor de asistență socială, ducând muzica acolo unde îi este locul – către inima omului.
Citește și: